Великий піст 2018: попереду шоста і сьома тиждень посту

  1. Шостий тиждень Великого посту починається 26 березня і називається вона Вхід Господній в Єрусалим,...
  2. Сьомий тиждень Великого посту починається 2 квітня і називається вона Страсна седмиця

У Великий піст з особливою суворістю дотримується пост в першу і Страсну седмиці. На даний момент наближається до завершення П'ятий тиждень Великого посту: преподобної Марії Єгипетської. Попереду ще Шостий тиждень Великого посту: Вхід Господній в Єрусалим , Тиждень Квітна і Сьомий тиждень: Страсна седмиця, розповідає Joinfо.ua.

Шостий тиждень Великого посту починається 26 березня і називається вона Вхід Господній в Єрусалим, тиждень Квітна

Фото: pinterest

Вайи - це гілки пальми від грецького слова «вайи». Саме широким листям пальм встеляли дорогу, по якій в'їжджав Христос в Єрусалим за тиждень до його розп'яття. Вхід Господній в Єрусалим - це і радісний і сумний свято. Радісним він вважається тому, що в цей день Христос явив себе людям, як Спаситель світу. А сумний через те, що він став початком Хресної дороги Христа.

Фото: pinterest

Православні Християни в це свято теж приходять до церкви, однак в руках вони тримають гілочки верби. Але суть одна - таким чином християни зустрічають свого Господа, який входить на Свій Хресна Дорога.

Сьомий тиждень Великого посту починається 2 квітня і називається вона Страсна седмиця

Попередні шість тижнів посту встановлені на честь сорокаденного посту Спасителя. А Страсна седмиця - це вже спогади про останні дні Христа Спасителя на Землі.

Слово «пристрасть» походить від слова «страждання». Тобто цей тиждень - тиждень пам'яті про страждання Ісуса Христа, заради яких він з'явився в Світ. Один з його учнів - Іуда - зрадив його, інший - Петро - тричі відрікся від Нього, а інші розбіглися. Пилат віддав його на розтерзання катам-бічевателям, а після наказав розіп'яти, знаючи точно, що Ісус не став причиною загибелі осудних Йому злочинах. А первосвященики засудили його на смерть, знаючи, що він лікував безнадійних хворих і воскрешав мертвих.

Фото: pinterest

На голову Христа Спасителя наділи терновий вінець з гострими шипами, які впивалися в його голову від кожного удару палицею. Його прикували до стовпа і били батогом з металевими шипами - від таких ударів плоть рвалася на шматки. А потім Його розіп'яли на хресті: цвяхи вбивалися в зап'ястя, зачіпаючи тим самим серединний нерв і завдаючи нестерпного болю, і в стопи. Потім хрест піднімали з землі і вставляли в спеціально підготовлений отвір в землі. Людині, повисаючи на руках, важко було дихати, так як його грудна клітка здавлюється під вагою власного тіла, а намагаючись ковтнути трохи повітря, людина спирався на цвяхи, які були вбиті в стопи.

Але величезна біль не давала людині довго перебувати в такому положенні, і він знову зависав на руках, пробитих цвяхами. І знову починав задихатися ...

Фото: pinterest

Христос вмирав на Хресті шість годин, а всі навколо тільки сміялися і знущалися над Ним - ці люди, заради яких Він пішов на цю болісну смерть. В цьому і полягає сенс назви Страсної седмиці.

Фото: pinterest

Але страждання і смерть Христа були самоціллю, вони - лише засіб зцілення людського роду, яке Бог вжив для нашого спасіння від рабства гріха і смерті.
Страсна п'ятниця - день тижня, в який Ісус Христос був розіп'ятий. Але в 2018 році Велика Субота ще й день Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято, яке завжди святкується з особливим розмахом. Статут говорить, що в день Благовіщення, незважаючи на Великий піст, можна їсти рибу.

Фото: pinterest

У суботу ввечері віруючі відправляються на службу в храм, де, після Хресного ходу навколо церкви опівночі священик доносить до кожного віруючого благу і довгоочікувану звістку про те, що Христос Воскрес! Це означає, Пасха наступила і пост закінчено! Можна після повернення додому з цієї служби вже їсти освітлену їжу, продукти, які в великий піст були строго-настрого заборонені.